Αεριοκίνηση – Φυσικό Αέριο Κίνησης (CNG)

 

ΑΕΡΙΟΚΙΝΗΣΗ – ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΚΙΝΗΣΗΣ (CNG)

Τι είναι:
Το Φυσικό Αέριο Κίνησης είναι το πλέον Οικολογικό αλλά και Οικονομικό Καύσιμο Κίνησης Οχημάτων.

Σε περισσότερες από 80 χώρες το φυσικό αέριο θεωρείται το πρώτο σε χρήση καύσιμο κίνησης, ενώ στις υπόλοιπες αρχίζει να ανεβαίνει σε ποσοστά χρήσης (κίνησης οχημάτων) τόσο στον ιδιωτικό (Ι.Χ.) όσο και στο δημόσιο τομές (οχήματα δημόσιας χρήσης).

Ήδη αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν αρχίσει να παράγουν εξ εργοστασίου μοντέλα με δυνατότητα καύσης φυσικού αερίου, ρίχνοντας μια πονηρή ματιά στο άμεσο μέλλον.

Το Φυσικό Αέριο Κίνησης είναι το πιο φθηνό Καύσιμο σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα καύσιμα κίνησης, συμπεριλαμβανομένου του Υγραερίου και του Diesel.

Δουλεύει σε 200-240bar πίεση, κάτι που σαφώς και απαιτεί υψηλών Προδιαγραφών και Πιστοποιήσεων Υλικά για την Εγκατάσταση, όπως το ΚΙΤ (συσκευή), τη Δεξαμενή, τις Βαλβίδες, κτλ.

Από τι αποτελείται η Εγκατάσταση Συστήματος Φυσικού Αερίου Κίνησης:
Μια Εγκατάσταση ενός Ολοκληρωμένου Συστήματος Φυσικού Αερίου Κίνησης, αποτελείται από:

 

ygraeriokinisi

 

Η εταιρία ZAVOLI pure technology, διαθέτει για κάθε Κινητήρα, το κατάλληλο Σύστημα CNG ώστε να διασφαλίζεται η σωστή λειτουργία του Κινητήρα, σε όλο το φάσμα λειτουργίας του, τόσο στη χρήση Φυσικού Αερίου όσο και στη βενζίνη.

Τα συστήματα ZAVOLI Φυσικού Αερίου, κοστολογούνται από 700,00€ έως 1.000,00€, αναλόγως τις προδιαγραφές λειτουργίας του εκάστοτε Κινητήρα.

Δεξαμενή CNG:
Ένα μεγάλο κεφάλαιο στην μετατροπή ενός Κινητήρα σε Κίνηση με Φυσικό Αέριο (CNG), είναι το θέμα της Δεξαμενής.

Οι Δεξαμενές Φυσικού Αερίου λόγω της φύσης του καυσίμου, διατίθενται μόνο σε κυλινδρική μορφή (δεν υπάρχει τύπος για τη ρεζέρβα του οχήματος, όπως στο Υγραέριο).

Παρέχουν μικρή αυτονομία (λόγω των υψηλών πιέσεων) και για αυτό σε πολλές περιπτώσεις προτείνεται η τοποθέτηση περισσοτέρων από μία δεξαμενών.

Τονίζεται ιδιαιτέρως, πως ένα αντιθέσει με τις Δεξαμενές Υγραεριοκίνησης οι οποίες έχουν διάρκεια χρήσης δέκα (10) έτη, οι Δεξαμενές CNG έχουν διάρκεια χρήσης είκοσι (20) έτη.

Υπάρχουν δύο βασικοί Τύποι Δεξαμενών CNG που χρησιμοποιεί το Δίκτυο GAS SERVICE.

Οι Τύπου-1 Δεξαμενές, είναι σιδερένιες, με χαρακτηριστικό το μεγάλο τους βάρος, σε σχέση βεβαίως με την αντίστοιχη αυτονομία που   παρέχουν.

Οι Τύπου-4 Δεξαμενές είναι Ελαφριών Κραμάτων, με χαρακτηριστικό το μικρό τους βάρος, αλλά βεβαίως και το υψηλό τους κόστος. 

 

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τον Πίνακα ενδεικτικών Δεξαμενών Τύπου-1 και Τύπου-4 που χρησιμοποιεί η GAS SERVICΕ, για τις μετατροπές.

Ο Πίνακας περιλαμβάνει στοιχεία για το Βάρος, την αυτονομία (σε κιλά καυσίμου)* και βεβαίως τη Διάσταση των Δεξαμενών (σε mm).

 

 

 

*Για να γίνει πιο εύκολος ο Υπολογισμός της αυτονομίας των Δεξαμενών CNG, υπολογίζεται αντιστοιχία 1kg Φυσικού Αερίου Κίνησης = 1,7lt βενζίνης.             

Στο Δίκτυο GAS SERVICE διαθέτουμε μια μεγάλη γκάμα Δεξαμενών CNG, ικανή να καλύψει κάθε ανάγκη και κάθε απαίτηση αυτονομίας.

Επικοινωνήστε μαζί μας για ενημερωθείτε για τις εναλλακτικές Δεξαμενών CNG για το δικό σας αυτοκίνητο.

Τι Δεξαμενή να επιλέξω και γιατί;
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, μια Δεξαμενή Φυσικού Αερίου δεν μπορεί να παρέχει την αντίστοιχη αυτονομία που παρέχει μια Δεξαμενή Υγραερίου ή Δεξαμενή Βενζίνης.

Αυτό σημαίνει πως στο Φυσικό Αέριο, η επιλογή της Δεξαμενής απαιτεί ανάλυση της χρήσης έκαστου οχήματος.

Ένα όχημα που διανύει καθημερινά πολλά χιλιόμετρα εντός περιοχών που λειτουργούν Πρατήρια Φυσικού Αερίου, μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του με μία Δεξαμενή.

Εν αντιθέσει, ένα όχημα που επιθυμεί μεγάλη αυτονομία, για μακριά ταξίδια, θα πρέπει θα κινηθεί στην επιλογή τοποθέτησης πολλαπλών Δεξαμενών, επιδιώκοντας τη μεγαλύτερη δυνατή αυτονομία.

Όπως επίσης γίνεται αντιληπτό από τον παραπάνω πίνακα, οι Τύπου-1 Δεξαμενές αυξάνουν αρκετά το βάρος του οχήματος-κάτι που έχει επίδραση και στις επιδόσεις και στη κατανάλωση.

Για αυτό το λόγο προτείνεται η χρήση τους είτε σε Ι.Χ. αυτοκίνητα, τα οποία όμως δεν απαιτούν τη χρήση πολλαπλών Δεξαμενών (καλύπτουν τις ανάγκες με μια Δεξαμενή), είτε σε Επαγγελματικά Οχήματα (που ούτως ή άλλως έχουν τη δυνατότητα επιπλέον φόρτωσης).

Εν αντιθέσει, οι Τύπου-4 δεν αυξάνουν πολύ το βάρος, και μπορεί να επιλέγονται και σε Ι.Χ. οχήματα αλλά και σε Επαγγελματικά.

Εγγύηση Εγκατάστασης:
Η GAS THEODOROU, παρέχει Γραπτή Εγγύηση για κάθε Εγκατάσταση, η οποία καλύπτει και τα εξαρτήματα και τη καλή λειτουργία του Κινητήρα έκαστου οχήματος.

Σε αυτοκίνητα δε που ισχύει η Εργοστασιακή Εγγύηση Κινητήρα, η GAS THEODOROU καλύπτει και την Εγγύηση του κατασκευαστή.

 

Πιστοποίηση Εγκατάστασης-Συντήρησης Συστημάτων CNG
Η GAS THEODOROU και τα Συνεργεία του Δικτύου GAS SERVICE, έχουν Πιστοποιηθεί από την Fysikon και την TUV HELLAS ως Εξουσιοδοτημένα Συνεργεία Εγκατάστασης-Συντήρησης Συστημάτων Φυσικού Αερίου Κίνησης (CNG).

Συντήρηση:
Η Συντήρηση του Συστήματος Φυσικού Αερίου Κίνησης (CNG) γίνεται κάθε 20.000χλμ ή 12 μήνες από το προηγούμενο service και περιλαμβάνει μια σειρά εργασιών συντήρησης αναλόγως το πιο service γίνεται.

Η Συντήρηση-Έλεγχος της Δεξαμενής γίνεται κάθε 4 χρόνια και ακολουθεί πιστά τις διατάξεις της Νομοθεσίας της Ε.Ε.